Bron: Salaris Vanmorgen 2 februari 2023
Het ziek melden van een werknemer doe je in eerste instantie bij de bedrijfsarts of arbodienst. Wanneer komt UWV in beeld?
Is de werknemer korter of langer dan 4 weken ziek? Je meldt de zieke werknemer altijd aan bij de arbodienst of bedrijfsarts. Je krijgt niet altijd direct te maken met UWV.
Er is een verschil in de ziekmelding wat betreft de duur van de ziekte. Soms kan de werknemer helemaal niet meer werken. Dan kan hij vervroegde WIA aanvragen.
Kort ziek (minder dan 4 weken)
Stel de werknemer heeft griep. Dan hoef je de werknemer alleen ziek te melden bij de bedrijfsarts of arbodienst. Aan UWV hoef je geen gegevens door te geven. Je hoeft ook geen re-integratieverslag aan te leggen. Natuurlijk houd je wel contact met de zieke werknemer. Dan weet je wanneer de werknemer weer terug komt.
Let op: heeft de werknemer recht op een Ziektewet-uitkering? Meld de werknemer dan wel ziek bij UWV.
Lang ziek (meer dan 4 weken)
Verwacht je dat de werknemer voorlopig niet kan werken? Meld hem dan ziek bij de bedrijfsarts of arbodienst. De bedrijfsarts maakt binnen 6 weken een Probleemanalyse.
Probleemanalyse
Met de Probleemanalyse brengt de bedrijfsarts de situatie van een werknemer in kaart: welke beperkingen heeft hij en wat betekent dit voor zijn mogelijkheden om te werken? Daarnaast geeft de bedrijfsarts in deze Probleemanalyse een advies aan de werknemer en werkgever voor het Plan van aanpak.
Plan van aanpak
Op basis van de Probleemanalyse ga je met de werknemer in gesprek over zijn re-integratie. Je maakt samen een Plan van aanpak, en je voert dit samen uit. Een arbodienst of re-integratiebedrijf kan je hierin ondersteunen.
42e weekmelding
Ziek melden bij UWV doe je als de werknemer na 42 weken nog niet volledig aan het werk is: de 42e-weekmelding. Doe de aangifte uiterlijk op de eerste werkdag nadat de werknemer 42 weken ziek is.
Vervroegd WIA
Soms is duidelijk dat de werknemer helemaal niet meer kan werken, ook niet in de toekomst, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of ongeval. De werknemer kan dan vervroegd WIA aanvragen.
Dit kan alleen als de werknemer volgens de bedrijfsarts of arbodienst niet meer kan werken en niet meer beter wordt.
Krijgt de werknemer vervroegd WIA? Dan geldt het volgende:
- De werkgever heeft voor de werknemer geen re-integratieverplichtingen meer.
- Je moet het loon van de werknemer 2 jaar (104 weken) doorbetalen. Je mag de uitkering van het loon aftrekken.
Verklaring bedrijfsarts
Als de werknemer vervroegd WIA aanvraagt, hoef je geen re-integratieplan op te sturen. De werknemer moet wel de verklaring van de bedrijfsarts opsturen waarin staat dat de werknemer niet meer kan werken en niet meer beter wordt.
Vraagt de werknemer vervroegd een WIA-uitkering aan, maar heeft deze de verklaring van de bedrijfsarts nog niet? Dan is het advies toch alvast een WIA-uitkering aan te vragen.
Bij de aanvraag kan de werknemer aangeven waarom de verklaring van de bedrijfsarts ontbreekt. Na de aanvraag vraagt UWV de werknemer om de verklaring alsnog op te sturen.
Invullen verklaring bedrijfsarts
Op tijd aanvragen
De werknemer kan de uitkering vanaf 3 weken ziekte aanvragen. Beslist UWV dat de werknemer de uitkering krijgt? Dan gaat deze 10 weken na de aanvraag in.
De werknemer kan tot de 68e ziekteweek vervroegd een WIA-uitkering aanvragen. De uitkering gaat dan na de 78e week in. Vraagt de werknemer pas na 68 weken een WIA-uitkering aan? Dan volgt de uitkering na bijna 2 jaar (104 weken) ziekte. In week 88 krijgt de werknemer hierover een brief.
Let op: de werknemer mag maar 1 keer een vervroegde aanvraag doen. Als deze wordt afgewezen, dan kan daarna niet nog eens een vervroegde aanvraag worden ingestuurd. Ook niet als de gezondheidssituatie van de werknemer na de eerste aanvraag verder is verslechterd.
Bron: UWV.nl