Bron: Salaris Vanmorgen 16 maart 2023
Aanvullend geboorteverlof is geregeld via de Wet arbeid en zorg (WAZO). Wanneer heeft de werknemer recht op deze uitkering, hoe hoog is die en hoe vraag je de uitkering aan?
Als de partner (of daarmee gelijkgesteld persoon) van de werknemer pas is bevallen, kan de werknemer aanvullend geboorteverlof opnemen. Je vraagt de uitkering aanvullend geboorteverlof aan voor de werknemer.
Het aanvullend geboorteverlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken. De werknemer kan het verlof flexibel opnemen bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar of verspreid over 6 maanden.
Voorwaarden
De werknemer krijgt een uitkering aanvullend geboorteverlof als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De werknemer is bij de werkgever in dienst.
- De werknemer heeft eerst het standaard geboorteverlof opgenomen van 1 keer zijn werkweek.
Standaard geboorteverlof noemen we ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof. - De werknemer neemt het verlof op binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.
- De werknemer erkent het kind of is de partner van de moeder van het kind.
De werknemer is partner van de moeder van het kind als één van de volgende situaties geldt:
– De werknemer is getrouwd met de moeder van het kind.
– De werknemer is de geregistreerde partner van de moeder van het kind.
– De werknemer woont ongehuwd samen met de moeder van het kind, en de werknemer deelt alleen met haar de kosten voor de woning en voor het huishouden.
70% van dagloon
Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijgt de werknemer een uitkering van 70% van het dagloon. Er geldt wel een maximumdagloon. De uitkering is daarom nooit hoger dan 70% van dit maximumdagloon. In de cao die de werkgever heeft, kan staan dat hij de uitkering aanvult tot 100%.
Uitkering betalen
UWV betaalt de uitkering aan de werkgever. Je betaalt dan de uitkering aan de werknemer. Of UWV betaalt de uitkering direct aan de werknemer als je hiervoor kiest in de aanvraag. UWV betaalt de uitkering 1 keer in de 4 weken achteraf. Hoeveel UWV per periode betaalt, hangt af van de datum waarop het verlof ingaat.
Voorbeeld
De werknemer neemt 5 weken verlof op. De eerste betaaldatum is 2 weken na de ingangsdatum van het verlof. UWV betaalt dan 2 weken van het totale bedrag. Na 4 weken betaalt UWV 3 weken van het totale bedrag. Als de werknemer het verlof flexibel opneemt, betaalt UWV het bedrag ook in 1 of 2 keer. Als je het verlof achteraf aanvraagt, betaalt UWV het hele bedrag in 1 keer.
Verlof aanvragen
Je vraagt het hele aanvullend geboorteverlof en de uitkering in 1 keer aan. Ook als de werknemer het verlof flexibel opneemt. Geef in de aanvraag het totale aantal hele werkweken verlof aan dat de werknemer wil opnemen.
Je vraagt de uitkering pas aan nadat het kind is geboren. Dit kan vanaf 4 weken voordat het verlof ingaat, tot en met 4 weken na de laatste verlofdag.
Als je het verlof te laat aanvraagt, krijg je alleen de uitkering voor de periode die binnen 1 jaar voor de aanvraag ligt.
Benodigde gegevens
Je hebt de volgende gegevens van de werknemer nodig:
- De geboortedatum van het kind.
- Het aantal weken dat de werknemer het verlof wil opnemen (1 tot 5 weken).
- De ingangsdatum van het aanvullend geboorteverlof. De eerst mogelijke ingangsdatum is 1 week nadat het standaard geboorteverlof is ingegaan.
- De bevestiging dat de werknemer het standaard geboorteverlof van 1 keer het aantal werkuren per week heeft opgenomen. De eerst mogelijke ingangsdatum van het standaard geboorteverlof is de dag na de geboortedatum van het kind. Het standaard geboorteverlof moet binnen 4 weken na de geboortedatum zijn opgenomen.
Aanvragen aanvullend geboorteverlof (via werkgeversportaal)
Als UWV de aanvraag heeft ontvangen, krijg je binnen 4 weken na de ingangsdatum van het verlof een beslissing van UWV.
Wijziging doorgeven
Een verandering zoals een gewijzigde ingangsdatum van het verlof of een wijziging van een rekeningnummer moet je aan UWV doorgeven. Dit doe je met het formulier ‘Wijzigingen doorgeven van werknemers die een Ziektewet- of WAZO-uitkering hebben’.