Hybride werken: het nieuwe normaal en de thuiswerkvergoeding

Bron: Salaris Vanmorgen 9 juli 2021

Werkgevers gaan massaal over op het verstrekken van thuiswerkvergoedingen. Meer dan de helft van de werkgevers heeft de thuiswerkvergoeding inmiddels ingevoerd.    

Een half jaar geleden had nog maar 20 procent van de werkgevers een thuiswerkvergoeding. De norm is 2 euro netto per dag. Gelijktijdig met de invoering van de thuiswerkvergoeding worden de regelingen voor reiskostenvergoedingen aangepast.

Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven.

Hybride werken

AWVN voorziet dat het aantal werkenden dat een thuiswerkvergoeding ontvangt snel verder zal stijgen. Dit past volgens AWVN in de ontwikkeling naar een post-coronasituatie waarin bij veel bedrijven hybride werken (deels thuis, deels op de zaak of elders) helemaal is geïntegreerd in het bedrijfsbeleid.

Twee dagen per week thuis

De meeste werkgevers willen na de coronacrisis het hybride werken vasthouden. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie. 60 procent van de werkgevers geeft dit aan. Verder stellen 9 op de 10 werkgevers vast dat werknemers graag regelmatig thuiswerken.

Waarjewerkt-regeling

Uit het AWVN-onderzoek blijkt verder dat tweederde (68 procent) van de werkgevers inmiddels de mobiliteitsregeling heeft aangepast of dat gaat doen. Het populairst is de overstap naar de waarjewerkt-regeling waarin een reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding in één budget worden gecombineerd.

Het onderzoek Hybride werken wordt het nieuwe normaal – met andere vergoedingen is het tweede onderzoek waarin AWVN haar leden, het Nederlandse bedrijfsleven, vraagt naar de verandering in de plek van werken en de regelingen die daarbij horen.

Het eerste onderzoek werd in het najaar van 2020 gehouden. Aan het ledenonderzoek namen bijna 450 werkgevers deel. Zij vormen een goede afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven.

Laatste nieuws