Bron: Salaris Vanmorgen 21-2-2022
Mag je de bijtelling voor de fiets in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onderbrengen? Een van de vier vragen over de bijtelling van de fiets van de zaak.
Het team Ondersteuning Softwareontwikkelaars (OSWO) beantwoordt vragen van softwareontwikkelaars over de aangifte loonheffingen waaronder over de bijtelling van de fiets.
Hierna vind je vier vragen en antwoorden over de bijtelling fiets.
Vraag 1. Mag je de bijtelling voor de fiets in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) onderbrengen?
Je mag de bijtelling fiets aanwijzen als eindheffingsloon als voldaan wordt aan de gebruikelijkheidstoets. Hiervoor geldt geen gerichte vrijstelling. Het bedrag komt ten laste van de vrije ruimte. Is er geen vrije ruimte meer, dan betaal je 80 procent eindheffing.
Vraag 2. Mag je een eventuele eigen bijdrage voor privégebruik in mindering brengen op de bijtelling?
Je mag een eigen bijdrage voor privégebruik voor loon in natura in mindering brengen op de waarde van het privégebruik. Dit geldt ook voor een fiets van de zaak. Het verschil tussen de waarde van het privégebruik en eigen bijdrage is de bijtelling.
Vraag 3. Mag het verschil tussen bijtelling en eigen bijdrage in een periode negatief zijn, zolang je per jaar niet negatief uitkomt?
Zolang de totale bijtelling per kalenderjaar niet negatief wordt, mag de bijtelling in een aangiftetijdvak wel negatief zijn. Dit lees je in artikel 13ter, lid 1 en 2 Wet loonbelasting. Dat is dezelfde systematiek als bij privégebruik auto.
Vraag 4. Klopt het dat je geen reiskosten mag vergoeden als een werknemer een leasefiets gebruikt?
Als de werknemer een fiets van de zaak krijgt, is sprake van ‘vervoer vanwege de werkgever’. Geeft de werkgever de werknemer voor het reizen met de fiets een reiskostenvergoeding, dan is dit loon voor de werknemer. Je mag dit ook aanwijzen als eindheffingsloon als wordt voldaan aan de gebruikelijkheidstoets. Dit bedrag komt ten laste van de vrije ruimte. Is er geen vrije ruimte meer, dan betaal je 80 procent eindheffing.
Bron: Forum Salaris