Geldt quarantaine ook voor gevaccineerde werknemers?

Bron: SalarisNet 13-4-2021

Nu de vaccinatiecampagne in Nederland eindelijk gestart is, ontstaan nieuwe vragen over een mogelijk onderscheid tussen gevaccineerde en ongevaccineerde werknemers. Moet een gevaccineerde werknemer bijvoorbeeld nog in quarantaine bij klachten?

Ook iemand die gevaccineerd is moet thuisblijven en zich laten testen als diegene klachten heeft die passen bij corona. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat de werknemer thuisblijft en zich laat testen bij klachten die bij corona passen.

Bij welke klachten?

Als de werknemer binnen een of twee dagen na de vaccinatie last krijgt van milde klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en verhoging kan dit een bijwerking van de vaccinatie zijn. De bijwerkingen gaan binnen enkele dagen over. Heeft de werknemer naast deze milde klachten óók andere klachten die passen bij corona (zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid of reuk- of smaakverlies)? Dan is testen belangrijk.

Alleen contact

Ook iemand die gevaccineerd is moet thuisblijven en zich na vijf dagen laten testen als diegene in contact is geweest met een persoon met corona. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Daarom moeten gevaccineerde personen gewoon in quarantaine als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van een persoon met corona.  Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins, wordt het quarantainebeleid mogelijk aangepast.

Werken na vaccinatie

Na vaccinatie gelden nog steeds dezelfde regels rondom persoonlijke beschermingsmiddelen. De kans dat een werknemer ziek wordt is na vaccinatie veel kleiner, maar het is nog niet duidelijk of het virus ook niet meer kan worden overgedragen. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen blijven gebruiken zoals beschreven in de standaard richtlijnen. Dit beschermt de werknemer en anderen om ze heen. Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins, wordt het beleid voor persoonlijke beschermingsmiddelen na vaccinatie mogelijk aangepast.

Laatste nieuws