Eerste loonstrook van 2022: nettosalaris stijgt nauwelijks

Bron: Salaris Vanmorgen 3 januari 2022

HR- en payrolldienstverlener Visma | Raet berekende op basis van de nieuwe belastingen en cao’s van een aantal sectoren dat de werknemer er iets op vooruitgaat.

Bij een gelijkblijvend brutosalaris is er – afhankelijk van de sector – een maximale stijging van 0,69 procent in het nettosalaris te zien, aldus Visma Raet.

Visma | Raet heeft met deze definitieve cijfers de nieuwe salarisstroken op basis van de cao’s van verschillende sectoren berekend (Verzorging Verpleging en Thuiszorg, gemeenten, onderwijs, metaal & techniek en de metaalindustrie).

In 2022 stijgen het bruto minimumloon en daarmee ook het modale loon ten opzichte van 2021. Welke gevolgen heeft dit voor werknemers?

  • Op basis van de stijging ontvangen werknemers met een minimumloon gemiddeld 1,2 procent netto meer, alleen de cao voor VVT blijft licht achter. Zij zien een stijging van 1,03 procent door de stijging van de pensioenpremie (PFZW).
  • Het bruto modale inkomen is gestegen met 2,77 procent tot € 2.894 in 2022. Werknemers gaan er netto tussen de 2,3 procent en 2,65 procent op vooruit. Ook hier blijft de cao VVT licht achter vanwege de gestegen pensioenpremie (PFZW). De stijging ligt hier tussen de 2,13 procent en 2,28 procent.

Visma | Raet rekent elk jaar de gevolgen van de belasting door in de salarissen van de Nederlanders en biedt een bruto/netto proformacheck waarmee werknemers kunnen berekenen wat veranderingen voor hen persoonlijk betekenen, voordat zij de loonstrook van januari ontvangen.

Joke van der Velpen, manager wet en regelgeving bij Visma | Raet in het AD.nl:

‘De belastingtarieven zijn veranderd, maar het gaat wel om minimale aanpassingen. Inkomens die in de eerste schijf vallen, gaan 0,3 procent meer belasting betalen. De arbeidskorting gaat iets omhoog, net als de heffingskorting. Nederlanders met een modaal inkomen gaan er ruim 7 euro op vooruit.’

Laatste nieuws